W jedym z TAGów, w którym trzeba było napisać 7 faktów o sobie wspominałam Wam, że jestem kulinarną kaleką. Wynikało to bardziej z tego, iż nigdy nie interesowało mnie gotowanie, które bardziej kojarzyło mi się ze staniem nad garami, niż z braku wrodzonych umiejętności. Któregoś dnia trafiłam przez przypadek na jeden z blogów kulinarnych i przepadłam. Postanowiłam spróbować swoich sił w tej dziedzinie. Żałuję, że ogarnęłam się z tym tak późno, bo dostarcza to niemałej przyjemności, a wręcz uwielbiam widok TŻa pałaszującego ze smakiem coś, co zrobiłam. Jako, że dopiero zaczynam przygodę w kuchni próbuję prostych przepisów. Możecie się spodziewać, że na moim blogu coraz częściej będą się również znajdować posty z kuchennymi sprawozdaniami. Na początek notka o tym, co niedawno zaserwowałam na kolację. :)
Rożki z ciasta francuskiego
Potrebujesz:
- jedno opakowanie ciasta francuskiego ( na 8 rożków),
- jedna pierś z kurczaka,
- przyprawa do kurczaka, np. curry,
- połowa opakowania mrożonego szpinaku, ok 200 g,
- kilka suszonych pomidorów z zalewy,
- mozarella według uznania
Szpinak rozmrażamy i podsmażamy doprawiając do smaku solą i pieprzem. Kurczaka kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oliwie, doprawiamy curry. Pomidory również drobno kroimy. Ciasto francuskie dzielimy na 8 kwadratów. Na każdy z nich nakładamy kurczaka, mozarellę + szpinak lub pomidory. Zlepiamy ze sobą dwa rogi kwadratu, wstawiamy do piekarnika na 15- 17 minut.
Smacznego!
Puenta:
Wygląda przepysznie, aż żałuję, że nie lubię ciasta francuskiego
OdpowiedzUsuńja robię na słodko ;p
OdpowiedzUsuńmniam, mniam ale mi smaka narobiłaś!
OdpowiedzUsuńo rety, kurczak, szpinak i ciasto francuskie *_* mniam!
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńwypróbuję na pewno:)
Muszę wypróbować, wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuń